MALATYASPOR - Kanal WTVᴴᴰ www.KanalW.com | Worldwide Football TV™
Haber
Loading...

WTVᴴᴰ CANLI YAYIN

FULL MAÇ

FİKSTÜR

RÖPORTAJ

KULÜPLER

ÖNE ÇIKAN YAYIN

KANAL WTVᴴᴰ CANLI YAYIN

Kanal WTVᴴᴰ Uluslararası Spor Kanalı | Worldwide Football TV HD Kanalı (2014™) İSTANBUL - TÜRKİYE |

MALATYASPOR

MALATYASPOR
Yeni Malatyaspor, Malatya merkezli bir spor kulübüdür. Takım, şu anda Süper Lig'de mücadele etmektedir. Renkleri sarı-siyah olup, birçok spor branşında faaliyet göstermektedir. Maçlarını Yeni Malatya Stadyumu'nda oynamaktadır. 

İLETİŞİM: 
http://www.yenimalatyaspor.org.tr  

TARİHÇESİ:
1984-1990 (6 sezon) ve 2002-2006 (5 sezon) arası Süper Lig heyecanı yaşayan Malatya futbol kamuoyu, 2017-2018 sezonunda 3. kez Türk futbolunun devleriyle aynı ligde mücadeleye tanıklık edecek. Önceki iki dönemde adı “Malatyaspor”, günümüzde “Yeni Malatyaspor” olan temsilcimiz, başına sponsor ismi Evkur da eklenerek, Süper Lig saha ve tribünlerinde boy gösterecek.

Kâğıt üzerinde ve yasal açıdan bakıldığında Malatyaspor ile Yeni Malatyaspor tamamen farklı kulüpler. Ancak Malatya futbol kamuoyunun neredeyse tamamına yakınının gözünde ve gönlünde “hakiki” Malatyaspor ile 2010 yılında Malatya Belediyespor’dan dönüşmüş Yeni Malatyaspor aynı kulüp…

Bu sebeple Malatyalıların takımının forma hikâyesini iki kulübümüzü bir tutarak anlatmaya ve anımsatmaya çalışacağız.

“Anımsatma” dedik çünkü Malatyaspor’la ilgili olup yaşı yetenler oldukça renkli forma hikâyesini biliyor; onların anılarını tazelemiş olacağız. Ancak yeni nesil mevzudan habersiz olabilir; onlara da anlatmış olalım.

Malatyaspor’un forma öyküsünü ele almaya çalışacağımız bu yazının esasında, Malatya spor basınının efsane ismi, genç yaşta aramızdan ayrılan Erhan Kırçuval ağabeyin 1984 Mart-Nisan aylarında Görüş gazetesinde 32 gün süreyle yayınlanan “Gelmişi ve de Geçmişi ile Malatyaspor” başlıklı yazı dizisi yatıyor.

Malatya için, Malatya sporu için “bir gazeteciden daha fazlası” bir şahsiyet olan, kurulduğu 1966 tarihinden itibaren Malatyaspor’u takip etmiş, amatör futbola kıymet verilip, toprak sahalarda oynanan maçların bile yakından takip edildiği güzel yıllarda memleketin ekâbir takımı Malatya Gençlik kulübünde yöneticilik yapmış, yazılarının “sağlamlığıyla” gündem belirlemiş Erhan Abi işte o yazı dizisinde forma konusunu da kaleme almış.

Biz bu yazı üzerinden hareket edecek ve konunun daha anlaşılır kılınması için üzerine bir şeyler karalamaya çalışacağız.

Malatyaspor Kurulurken Hâkim Renk: Fıstığı Yeşil

1960lı yılların ikinci yarısı Türk profesyonel futbolunda atılım yılı olacaktır. Profesyonel futbol başta İstanbul olmak üzere sadece birkaç büyük şehrin oyunudur. Anadolu şehirleri, profesyonelliği ülke sathına yaymak için büyük bir kampanya başlatan Türkiye Futbol Federasyonunun teşvikleriyle, adının arkasına “spor” sözcüğü ekleyerek takım kurmaya başlarlar.

Peki, o şehir profesyonel futbol kulübünü kurarken nasıl bir yol izleyecektir? Galatasaray, Fenerbahçe, Beşiktaş gibi kuruluş sıfırdan mı gerçekleştirilecektir? Bu yol uzun ve zahmetli gözüktüğünden şehirler “amatör takımlarını birleştir ve profesyonel futbol takımına sahip ol” formülüyle profesyonel takımlarını kurmaya başlarlar:

Birçok şehir gibi Malatya’nın da izleyeceği yol bu olmuştur. Peki, Malatya’da bu birleşme hangi kulübün etrafında, hangi şartlarda sağlanmıştır?

Gelin gerisini Kırçuval’ın satırlarından takip edelim:

“… Uzun görüşmelerden ve pazarlıklardan sonra Adafı Gençlik, Hürriyet Gençlik (Hüresnaf Gençlik), Coşkunspor (Mensucat Gençlik) kulüpleri Akınspor kulübüne katılmayı kararlaştırdılar. Katılacak kulüp olarak Akınspor’un seçilmesinin nedeni de, bu takımın o sezon Malatya Amatör Küme Şampiyonu olması nedeniyle, o zamanki adıyla Türkiye Kupası’nın (*) ilk kademe maçlarına katılma hakkı bulunmasıydı.

Alınan karar gereğince adını ettiğim 3 kulüp Akınspor’a iltihak edecek, Akınspor da hemen olağanüstü kongreye gidecek ve adını Malatyaspor olarak değiştirecekti.

Ve bu yapıldı da…

Asıl sorun bundan sonra başladı ya… Her şey tamam, iyi güzel de peki Malatyaspor’un rengi ne olacaktı?

Malatyaspor’u oluşturan kulüplerin renkleri o zaman şöyleydi… Adafı Gençlik sarı yeşil, Hürriyet Gençlik kırmızı-siyah, Coşkunspor sarı-siyah, iltihak edilen Akınspor’un ise sarı-kırmızı idi.

O zamanın Akınspor asbaşkanı olan Kadir Kanat, sadece Akınspor başkanı Doktor Zekai Saltoğlu’nun bilgisi dâhilinde Ankara’ya gidiyor ve Malatyaspor kulübünün tescilini yaptırıyordu. (Bu tüzük Akınspor’undu. Profesyonel takım için 4 amatör kulübün birleşmesi gerekiyordu. Diğer 3 takım Akınspor’a iltihak ettiler ve Akınspor’un forma rengi sarı-kırmızı olarak belirtilen tüzüğünün bu maddesi unutkanlık veya uyanıklık nedeniyle değişmemişti).

Malatyaspor’un rengi konusu henüz yeterli şekilde kimsenin aklına gelmediği ve Akınspor da genel kurulunda sadece ismini değiştirdiği için tabiatıyla renk de resmen sarı-kırmızı oluyordu.

Oysa birleşen dört kulüpten Akınspor hariç, diğerlerinin yöneticisi sarı-kırmızı renge karşı çıkıyorlardı.

Uzun süren tartışmalardan sonra dört kulüp Malatyaspor’un rengi konusunda anlaşmaya vardılar. Malatyaspor’un rengi kırmızı-lacivert olacaktı. Ama kimse bilmiyordu ki, Beden Terbiyesi Genel Müdürlüğündeki resmi kayıtlarda Malatyaspor’un rengi sarı-kırmızı…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Düzgün dil ve hakaret içermeden yazılan yorumlarınız, editör onayından sonra yayınlanmaktadır. www.KanalW.com