TÜRKİYE'DE KADIN FUTBOLUNUN TARİHÇESİ - Kanal WTVᴴᴰ www.KanalW.com | Worldwide Football TV™
Haber
Loading...

WTVᴴᴰ CANLI YAYIN

FULL MAÇ

FİKSTÜR

RÖPORTAJ

KULÜPLER

ÖNE ÇIKAN YAYIN

KANAL WTVᴴᴰ CANLI YAYIN

Kanal WTVᴴᴰ Uluslararası Spor Kanalı | Worldwide Football TV HD Kanalı (2014™) İSTANBUL - TÜRKİYE |

TÜRKİYE'DE KADIN FUTBOLUNUN TARİHÇESİ

TÜRKİYE'DE KADIN FUTBOLUNUN TARİHÇESİ
2019 itibariyle Türkiye'de 80'e yakın kadın futbol takımı var. Türkiye'nin hemen her şehrinde kadın futbolu oynanıyor. Bir araştırmaya göre Avrupa ülkeleri içerisinde futbola en çok ilgi duyan kadınların Türkiye'de olması da gözden kaçmıyor. Türk kadınlarının %62'si futbolla alakalı, Fransa'da %40, İngiltere'de %30 ve İtalya'da %25 futbola kadın ilgisi var. Türkiye'de kadınların futbola ilgisi arttıkça, kadınlar futbol liginin de gelecekte çok daha fazla göz önünde olacağı bir gerçek. Kadın futbolunun önemi artarken, Türkiye'de kadın futbolcuların ve yöneticilerin çektikleri zorlukları, özellikle erkek futbolundan gözünü alamayan futbol severlere duyurmak lazım. 



Antalya'da faaliyetine devam eden ''1207 Antalya Spor Kulübü'' kadın futbol takımının değerli dostum olan yöneticisi Süleyman Türk'le sohbet edip, hal hatır sorarken kulaklarıma inanamadığım fikstürü duyunca, bu yazıyı yazmaya karar verdim. Belki de çok yakından ilgilenemediğimiz ya da ihmal ettiğimiz için az sonra paylaşacağım akıl almaz maç takviminden habersizdim. Çoğu kadın futbol takımında olduğu gibi, 1207 Antalya Spor Kulübü Kadın Futbol Takımı'nın oyuncuları da genç öğrencilerden oluşuyor. Yani futbolun yanı sıra dersleri de olan bir grup bu. Neden bunu özellikle vurguladığımı yazının devamında anlayacaksınız. 


Öğrencilerin haftada belli günler dersleri ve antrenmanları yanı sıra lig maçı günleri var. Başarılı kadın futbolcuların bazıları Milli Takım'da ve Genç Kızlar Şampiyonası'nda da oynadığı için kulüpteki lig maçları haricinde o maçlara da çıkıyorlar. Sabredin, ''Tamam ne var bunda'' demeyin? Futbol Federasyonu öyle bir maç takvimi belirlemiş ki akıllara zarar. Mayıs'ın ilk iki haftası için örnek vereyim. 
5 Mayıs'ta Antalya'da Adana ile maç yapıyorlar. 
6 Mayıs'ta Antalya'dan Ağrı'ya 1432 km. 15 saat otobüs yolculuğu yaparak sonraki maça gidiyorlar. 
7 Mayıs'ta Ağrı'ya inebilirlerse 
8 Mayıs'ta bir antrenman şansı olursa 
9 Mayıs'ta Ağrı'da maça çıkıp 
10 Mayıs'ta Ağrı-Antalya kara yoluna koyuluyorlar. Tabii kızlar perişan ama kimin umrunda! 
11 Mayıs'ta Antalya'dan Osmaniye'ye hareket etmek zorundalar çünkü 12 Mayıs'ta yine maç var. 
12 Mayıs'ta maç bitince, Osmaniye'den Kütahya'ya kara yoluyla hareket ediyorlar çünkü 14 Mayıs'a yetişmeleri lazım. 
14 Mayıs'ta Genç Kızlar Şampiyonası'nda yine maç var. 
15 Mayıs'ta da maçlara devam ediyorlar. Sonra Antalya'ya geri dönüş yoluna koyuluyorlar. 
16 Mayıs'ta kızların dersi, sınavı, okulu, hastası vs. varsa unutun o işi! Böyle bir tempoyla ne kadın ne de erkek futbolu dayanamaz. 


Spor yapsınlar, futbolcu olsunlar, başarılar kazansınlar diye hazırlanan genç kızlarımız otobüslerde muavinlik işine girseler tam yeri olacak. Kulüp Başkanı ve yöneticiler federasyona defalarca başvuruyorlar ama hiç bir iyileştirme olmuyormuş. Zaten takvime bakılırsa hiç bir şey olmadığı açık seçik belli oluyor. Federasyonun acilen el atması ve bu ayıbı gidermesi lazım. Sporcu sağlığı ve insan sağlığı açısından çok yanlış bir vaziyet. İnanın ilk gördüğümde şok oldum, gerçek değildir ve fazladan dert yanıyorlar zannettim. Fakat detayları öğrenince bu yazıyı yazmaya karar verdim. Bakın, bahsettiğim 1207 Antalya Spor Kulübü Kadın Futbol Takımı'na belediyeler bile yolculuk için otobüs vermiyor ve kendi imkanlarıyla buldukları seyahat araçlarıyla ''kara yolculuğu'' yapıyorlar. Bu maç takvimi ile uçakla gitseler bile yanlış ama durumun ciddiyetini anlayın! Benim de memleketim olan Antalya, ''Turizmin Baş şehridir.'' Dünyanın en önemli turistik şehri olduğu için milyonlarca insanı oraya götüren tur şirketleri, hava yolu firmaları, kara yolu taşımacılık şirketleri, oteller vs. var. Bir çok şehirden avantajlı olduklarını düşünüyoruz ama hiç bir şey uzaktan göründüğü gibi değil. Uzaktan bakınca Hollywood filmleri gibi görünen sahilleri, işletmeleri, markaları var ama futbola geç başlayan ABD'nin kadın futboluna verdiği desteğin çeyreği yok şu anda şehirde. Bir forma reklamı vermekle çözülecek çok basit işler bunlar. Ben şu anda Antalya'dan örnek veriyorum ama diğer şehirlerde de durum aynı. İnsanın aklı almıyor Antalya gibi bir şehrin kadın futbol takımının 1400 km. kara yoluyla maça gitmesini. O gidişin bir de dönüşü var 1400 km. ''Hocam ne uğraşıyorsun. Söyle kızlara muavin olsunlar. Muavinler bile bu kadar yol yapmıyordur'' diye trajikomik bir söz söylemek zorunda kaldım. Çünkü sözün bittiği yerdeyiz. 


TÜRKİYE'DE KADIN FUTBOLU'NUN TARİHÇESİ 
Türkiye'nin ilk kadın futbol takımı 1969'da kurulan ''Kınalıada Kız Futbol Takımı'dır.'' 1971'de ''İstanbul Kız Futbol Takımı'' isimini alan takım, 1973'de ''Dostlukspor Kız Futbol'' ismini almıştır. İlk futbolcu kızlardan 4 tanesi İtalya Ligi'ne transfer olmuştur. Başlarda erkek futbol takımlarına karşı oynarlarken, zamanla kurulan diğer kız takımları ile maçlar yapmaya başlamışlardır. Ankara Nazende Spor, İstanbul Derya Spor, İstanbul Atılım Spor, İzmir Filizspor, Kocaeli ve Samsun kız futbol takımları bunlardan bazılarıdır. 


1982'de Dinarsu Kadın Futbol Takımı'nın ardından 1993'de Türkiye 1. Kadın Futbol Ligi resmi olarak 6 takımın katıldığı bir lig haline gelmiştir. 90'ların sonunda Türkiye'deki kadın liglerindeki skandallar sebebiyle takımlar kapanmış, sponsorlar çekilmiş ve lig oynanamaz hale gelerek askıya alınmıştır. Skandalların patlak verdiği o dönemde kadın liginin en önemli bir kaç futbolcusunu tanıdığım ve görüştüğüm için, konunun nasıl büyük bir skandal olduğunu biliyorum ve bu konuda hiç konuşmamak gerekir. Milat olan o günlerin ardından 2006'da kadınlar ligi yeniden faaliyete geçti ve çok düzenli bir şekilde ''Kadınlar Ligi'' olarak devam ederek günümüze geldi. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Düzgün dil ve hakaret içermeden yazılan yorumlarınız, editör onayından sonra yayınlanmaktadır. www.KanalW.com