YABANCI ARMALARDA AY-YILDIZ - Kanal WTVᴴᴰ www.KanalW.com | Worldwide Football TV™
Haber
Loading...

WTVᴴᴰ CANLI YAYIN

FULL MAÇ

FİKSTÜR

RÖPORTAJ

KULÜPLER

ÖNE ÇIKAN YAYIN

KANAL WTVᴴᴰ CANLI YAYIN

Kanal WTVᴴᴰ Uluslararası Spor Kanalı | Worldwide Football TV HD Kanalı (2014™) İSTANBUL - TÜRKİYE |

YABANCI ARMALARDA AY-YILDIZ

YABANCI ARMALARDA AY-YILDIZ
İngiliz Portsmouth Futbol Kulübü ve İrlandalı Drogheda United Futbol Kulübü'nün logolarına bakınca ''Ay-Yıldız'' dikkat çekiyor. Peki neden bu kulüplerin amblemlerinde ''Ay-Yıldız'' var? 

ÖNEMLİ AÇIKLAMA: Türkiye'de ilk defa belgeleriyle bizim gündeme getirdiğimiz ''Ay Yıldızlı Yabancı Kulüpler'' konusuyla ilgili olarak, bazı teyid vb. sitelerde ''Bu bilginin yanlış olduğuna dair'' kasıtlı bir şekilde bazı iddialar ortaya atılıyor. Resmi bilgiymiş gibi yanıltmaya çalışıyorlar ve diyorlar ki; ''Yabancı kulüpler, Ay Yıldız sembolünü sadece beğendiği için kullanıyor. Kral sefere gitmiş, Ay yıldızı beğenip sembol yapmış. Hiç bir Osmanlı bağı yok'' diyorlar. Bu komik açıklamaya istinaden basitçe düşünelim. Savaşların, ajanların, düşmanlıkların bitmediği o devirde, hangi Hristiyan ülke savaşmaya gittiği yerdeki Müslümanların Hilal sembolünü beğenip bir bölgeye sembol yaparak kullanır ki? Tarihte hiç bir yerde kullanmamışlar. Osmanlı eserleri haricinde ne çarşı, ne pazar, hiç bir yerde ay yıldız kullanan yok ama İngiliz Portsmouth ve İrlandalı Drogheda United mı beğenip almış! Mantıklı mı bu? Kesinlikle bu iki kulüp, Osmanlı'nın ajanlık faaliyetlerine hizmet etmiş ve adı üstünde ''ajanlık'' meselesi olduğu için de İngiltere ve İrlanda'yı yönetenler bundan hiç haberdar olamamışlardır. Belki de, ''Neden ay yıldız var'' sorularına o devirde maruz kalıp, durum anlaşılmasın diye bizzat Osmanlı padişahlarının emriyle ''Bu sembol çok hoşumuza gitti o yüzden kullanıyoruz'' diyerek durumu saklamış bile olabilirler. Bir gerçek var ki, bu iki kulüp Osmanlı'ya hizmet etmiştir. Günümüzde gerçeğin ortaya çıkmasından rahatsızlık duyan bazı İngiliz ve İrlandalılar ''Sembolü beğendik kullandık. Osmanlı'yla alakamız yok'' demek zorundadır. Empati yapacak olursak, aynı şey Türkiye'de bir kulübün başına gelse, bizimkiler de benzer reddiye açıklamaları yapmak zorunda kalır. Özetle, bizim burada verdiğimiz bilgiler %100 kesinlikle en doğrusudur. Aşağıda adı geçen yabancı kulüplerin kuruluş tarihlerine bakılacak olursa Sultan Abdülmecid ve II. Abdülhamid Han devrinde kurulmuşlardır. Şimdi bu kulüplerin armalarının neden Ayyıldız olduğuna bakalım. Bu köklü ve güçlü kulüplerin son bir kaç yılda aniden nasıl oldu da dibe vurduğunu / vurdurulduğunu da aklımızdan çıkarmayalım! 

DROGHEDA UNITED (İRLANDA) 
İrlandalı Drogheda United Futbol Takımı'nın 
amblemine baktığımızda ''Ay-Yıldız'' hemen göze çarpıyor. 1847 yılında 1 milyon İrlandalı’nın hayatını kaybettiği Büyük Açlık Dönemi'nde kimsenin yardım etmediği İrlanda'ya, Osmanlı Devleti Padişahı Sultan Abdülmecid'in içi gıda dolu üç gemiyi İrlanda Drogheda Limanı'na göndererek büyük bir yardımda bulunması, bölge halkının büyük takdirini toplamış. Bu nedenle bölgenin ve Drogheda United Futbol Kulübü'nün ambleminde de ''Ay-Yıldız'' tercih edilmiş. Kulübün lakabı da ''TURKS'' olarak bilinir. 

PORTSMOUTH FUTBOL KULÜBÜ (İNGİLTERE)
İngiliz Portsmouth Futbol Kulübü’nün ise, Osmanlı Padişahı 2. Abdülhamit tarafından kurulduğu ve bundan dolayı ambleminde "Ay-Yıldız" bulunduğu iddia ediliyor. Osmanlı Devleti’nin son dönemlerinde İngiltere’nin Osmanlı topraklarında kültürel ve sportif faaliyetlerle istihbarat çalışması yaptığı ve dönemin Padişahı 2. Abdülhamit’in de buna karşılık aynı yöntemle istihbarat çalışmaları için İngiltere’de Portsmouth Kulübü’nü kurdurduğu söyleniyor. Kulübün sloganıysa düşününce ilginç sinyaller veriyor; "More Than A Football Club" = "Futbol Kulübünden Fazlası" 


(Soldaki resimde, bu konuyla ilgili ülkemize gönderilen bir teşekkür belgesini yayınlıyorum.) 2. Abdülhamid'in İstanbul'da yaşayan torunu değerli dostum Şehzade Abdülhamid Kayıhan Osmanoğlu önderliğinde yönetmenliğini benim (fortuna Zafer) yaptığım ''Osmanlı Filmi'' için uzun süren çalışmalar yapmıştık. Bunun avantajıyla Portsmouth ve Drogheda United Futbol Takımları hakkındaki konuyu görüşmüştüm. Aynı zamanda eski bir futbolcu da olan Osmanoğlu; ''Bahsi geçen konunun doğruluğunu belirtebilirim'' şeklinde düşüncelerini ifade etmişti. 

DEPORTIVO LA CORUNA 
İspanyol Deportivo La Coruna Futbol Kulübü'nün lakabı ''El Turco - Türkler''. Yine, Osmanlı İmparatorluğu döneminde Barbaros Hayrettin Paşa'nın gittiği İspanya'da, Galiçya bölgesi halkı komutana büyük destek verdi. Bu işbirliğinden memnun olmayan komşu kent (Celta) Vigo'nun halkı La Coruna'ya "Türkler" adını taktı. Deportivolu taraftarlar, ''El Turco'' Türk isminden son derece onurlu ve gururlular. Deportivo La Coruna'nın her maçında tribünlerde mutlaka Türk Bayrağı görürsünüz. Riazor Stadı'nda Panathinaikos ile oynanan Şampiyonlar Ligi maçında da Riazor Blues ve Los Turcos isimli Deportivo taraftarları tribünlerde dev Türk Bayrağı açarak, ''En Büyük Türkiye'' tezahüratları yapmışlardı. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Düzgün dil ve hakaret içermeden yazılan yorumlarınız, editör onayından sonra yayınlanmaktadır. www.KanalW.com